REMEDIUMREMEDIUM
Archiv novinek

ŘEŠENÍ A PREVENCE KRITICKÉHO ZADLUŽENÍ

Občanská poradna REMEDIUM nabízí v rámci svého nového projektu vzdělávání ve finanční gramotnosti aneb JÁ NA TO MÁM?! Obyvatele České republiky trápí dluhy - ne všechny, ale rozhodně ty, kteří se obracejí na naši OBČANSKOU PORADNU REMEDIUM. Poradna poskytuje kvalifikované služby již od roku 2000 v nejrůznějších oblastech, ale od roku 2007 zaznamenává vzestup (na téměř trojnásobek) počtu konzultací s tématikou finanční a dluhové problematiky a výrazný pokles průměrného věku klientů. Projektem ŘEŠENÍ A PREVENCE KRITICKÉHO ZADLUŽENÍ se obracíme právě k mladým lidem, kteří mohou být ohroženi svou nízkou finanční gramotností a špatnou orientací v otázkách osobního i rodinného financování a mohou se tak nejsnáze dostat do dluhové pasti. Přinášíme komplexní přístup - nejen přímé poradenství, kdy se řeší dopady a hledá se cesta ven z bludného kruhu, ale zejména preventivní návody směřující jak k potenciálním klientům, tak k pracovníkům dalších sociálních pracovišť, která se s dluhovou problematikou svých klientů potýkají. Reagujeme na celospolečenský fenomén předlužování obyvatel a rozvoje "dluhové spirály".

Projekt ŘEŠENÍ A PREVENCE KRITICKÉHO ZADLUŽENÍ obsahuje dvě základní oblasti aktivit:

1) Preventivní vzdělávací program s názvem JÁ NA TO MÁM určený žákům základních a středních škol, mladým lidem z dětských domovů, klientům domů na půl cesty, kontaktních a dalších nízkoprahových center.

2) Vzdělávací a konzultační program pro poskytovatele sociálních služeb a pracovníky úřadů, kteří spolupracují se zadluženými občany a jejich rodinami s názvem POMÁHÁME LIDEM S DLUHY.

Vzdělávání zajišťují odborníci na dluhovou problematiku s lektorskou praxí - zkušení poradci občanské poradny společně se specializovanými právníky.

STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY s názvem JÁ NA TO MÁM
Nabídka vzdělávání pro žáky základních a středních škol, středních odborných učilišť mladých lidí z dětských domovů, klientů domů na půl cesty, kontaktních a dalších nízkoprahových center, doplňuje široké spektrum oblastí, na které je zaměřena stávající primární prevence realizovaná především ve školách.
Vzdělávací nabídka v této oblasti reaguje na strategii MŠMT a MF v oblasti zvyšování finanční gramotnosti. S rozvojem dluhové problematiky v ČR je úzce spjata nízká finanční gramotnost obyvatel, která negativně ovlivňuje chování obyvatel na spotřebitelském trhu. Je tedy nutné věnovat pozornost prevenci již mezi mladými lidmi, kteří budou brzy vstupovat na spotřebitelský trh a předcházet tak dalšímu rozvoji fenoménu předlužování obyvatel.

V rámci vzdělávání mohou školy využít:
- celoroční interaktivní vzdělávací cyklus obsahující vybraná témata z práv a povinností spotřebitele aneb "Necháš se snadno nachytat?!", dále témata z oblasti osobních financí a dluhů aneb "Rozpoznáš včas dluhovou past?!", základy pracovního práva aneb "Bez práce nejsou koláče" a také základy z problematiky bydlení aneb "Ve vlastním bydlení",
- tematicky zaměřené interaktivní semináře pro žáky na témata související s dluhovou problematikou,
- tematicky zaměřené semináře pro pedagogy a rodiče.


STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY s názvem POMÁHÁME LIDEM S DLUHY
Nabídka pro poskytovatele sociálních služeb a pracovníky úřadů se zaměřuje na vzdělávání těch profesionálů, kteří řeší dopady zadlužení občanů. Vzdělávací nabídka reaguje na narůstající počet zadlužených občanů a rozvoj souvisejících obtíží v oblasti práce, bydlení a rodinných vztahů. Cílem programu je umožnit pracovníkům získat a rozvíjet znalosti a dovedností potřebné pro práci s těmito osobami.

V rámci vzdělávání mohou pracovníci využít:
- semináře k dílčím tématům souvisejícím s dluhy (práva a povinnosti spotřebitele, témata z oblast osobních financí a řešení dluhů, základy pracovního práva a problematiky bydlení),
- kurz komunikace se zadluženými osobami
- kurz základů krizové intervence
- konzultace k tématu zadlužení obyvatel dle potřeby konkrétního pracoviště.


Bližší informace o nabídce a možnostech spolupráce získáte na adrese obcanskaporadna@remedium.cz


Kontaktní osoba projektu:
Mgr. Lena Tomšů
vedoucí Občanské poradny REMEDIUM
Křišťanova 15
130 00 Praha 3
272 743 666
obcanskaporadna@remedium.cz
www.remedium.cz



(c) 2006, REMEDIUM