REMEDIUMREMEDIUM
Archiv novinek

Tisková zpráva - seminář "Oddlužení a majetkové poměry dlužníka"

Dne 9.9.2010 uspořádala Občanská poradna REMEDIUM seminář s názvem "Oddlužení a majetkové poměry dlužníka". Seminář byl zrealizován souvislosti s projektem Prevencí proti chudobě, který realizuje v roce 2010 Asociace občanských poraden.

Semináře se zúčastnilo 12 zástupců pomáhajících organizací a zájemců z řad odborné veřejnosti, kteří přicházejí do kontaktu se zadluženými občany. Na počátku semináře, který lektorovaly poradkyně občanské poradny REMEDIUM, byl představen aktuální projekt Prevencí proti chudobě a dále byla otevřena problematika příjmů a stávajícího majetku dlužníka, jejich vliv na volbu způsobu řešení zadlužení, problematika oddlužení, splátkových kalendářů a souvislosti změn v příjmových a majetkových poměrech dlužníka v průběhu oddlužení. Ze zkušeností pracovníků poradny i z dotazů účastníků semináře plyne, že zadlužení lidé mnohdy podceňují náročnost procesu oddlužení před jeho zahájením i pravidla přísného pětiletého režimu při povolení oddlužení. Je pro ně také obtížné posoudit, zda splňují legislativně stanovené podmínky pro povolení oddlužení a často je také překvapí složitost vyplňování návrhu na povolení oddlužení.

Zájem odborné veřejnosti o pořádané semináře koresponduje s téměř 60% nárůstem počtu klientských dotazů v oblasti dluhů zodpovězených od roku 2008 v Občanské poradně REMEDIUM. Také aktuální údaje za první pololetí roku 2010, vypovídají o trvale silném zastoupení dluhové problematiky mezi celkovým počtem poskytnutých poradenských konzultací (vedle finanční a rozpočtové problematiky a majetkoprávních vztahů jsou nejčastěji konzultovány souvisejících obtíže v oblasti bydlení, pracovně právních vztahů a rodinných a partnerských témat). Z celkového počtu 630 poskytnutých konzultací v první polovině roku 2010 byla dluhová a související problematika zastoupena téměř v 60% konzultací.
Další seminář týkající se dluhové problematiky se bude konat dne 25.11.2010 v Občanské poradně REMEDIUM a bude věnován situaci dlužníka z pohledu občanské poradny a z pohledu inkasní společnosti.
-------------------------------------------------
Bližší informace k seminářům s dluhovou tématikou, k činnosti Občanské poradny REMEDIUM a vzdělávací nabídce poradny poskytne Mgr. Lena Tomšů, obcanskaporadna@remedium.cz, www.remedium.cz
Další informace k projektu Asociace občanských poraden ?Prevencí proti chudobě? naleznete na: http://www.obcanskeporadny.cz/protichudobe


(c) 2006, REMEDIUM